5 dingen die ik niet wist tot ik zelf ondernemer werd

Ondernemer zijn: het klinkt allemaal mooi, maar je wordt niet op 1-2-3 ondernemer. Dat heb ik zelf mogen ondervinden en het heeft me mee gevormd tot de persoon die ik nu ben. Graag deel ik vijf dingen mee die ik nu pas weet, nadat ik de stap gezet heb om in het ondernemerschap te duiken.

1) Van kleuterklas naar lagere school

Het opstellen van het verhaal en de missie van Payco, uiteindelijk de essentie van het bedrijf, heeft me een jaar tijd gekost.

Dan heb ik het niet enkel over de inhoud van de business case, maar ook over mij persoonlijk. Mentaal moet je stevig in je schoenen staan als je begint met ondernemen. Het is namelijk niet all glitter and glamour.

Mentaal was ik er eerst niet klaar voor. In dat voorbereidingsjaar heb ik meer boeken gelezen dan in de rest van mijn leven. Inhoudelijk heb ik heel wat klankborden gebruikt. Ik klopte aan bij studiediensten en ondernemers zelf om inzichten en cijfers te verkrijgen over andere ondernemingen. Die kennis heb ik dan mee opgenomen in mijn businessplan.

Ik was zo na een jaar zwoegen tot in de puntjes voorbereid. Natuurlijk had ik het genoegen omringd te zijn met mensen die mij zowel op inhoudelijk vlak als op ondernemersvlak advies gaven.

Jouw kring kan jou kraken of maken. Er is een gezegde: wees nooit de slimste persoon in de kamer. Want enkel mensen die slimmer zijn of meer ervaring dan jou hebben, kunnen je vooruit helpen.
Ik voelde me zelfzeker en omdat ik mezelf zo goed voorbereidde, was ik ervan overtuigd dat de rest een makkie zou zijn. Ik had een goed financieel plan, operationeel plan en een strategische aanpak. En in mijn rugzak zat een flinke dosis power.

Toen ik er eindelijk aan begon, besefte ik dat ik van de kleuterklas naar het eerste leerjaar van het ondernemerschap mocht overgaan. Dat was mijn eerste realitycheck: you can read, congrats!

2) Angst verdwijnt vanzelf

De tweede check is een veel korter verhaal en kunnen we heel simpel stellen: de angst die veel mensen hebben om effectief de stap in het ondernemerschap te zetten, smelt als sneeuw voor de zon. Dat gebeurt vrijwel meteen op het moment dat je voltijds ondernemer wordt.

3) Mijlpaal na mijlpaal

In het ondernemen bestaat er geen momentum. Ja, je werkt steeds naar iets toe, maar zodra je dat bereikt hebt, staat er alweer een volgend doel klaar.

Hét moment bestaat dus niet in het ondernemen, maar een aaneenschakeling van mijlpalen wel. Je werkt van doel tot doel en alles gaat enorm snel.

Daarom spreken zoveel ondernemers ook van een rollercoaster. Dat is ook een attractie waar je naar verschillende hoogtepunten geschoten wordt, mét de nodige dalen.

Net als een rollercoaster, is ondernemen ook fun, meestal toch.
De lancering van onze website was bijvoorbeeld zoveel meer bijzonder dan de oprichting van de vennootschap zelf. Onze eerste klant die op vrijdagnamiddag belde om te vertellen dat hij ’s maandags zijn eerste werknemer zou laten starten. We waren daar helemaal nog niet klaar voor

4) Alles loopt vertraging op

Het is belangrijk om als ondernemer te beseffen dat alles altijd trager gaat dan je zelf zou willen. In mijn financieel plan had ik al in mijn eerste maand omzet gebudgetteerd. Achteraf gezien was dat natuurlijk enorm naïef, zowel als startende ondernemer alsook als werkgever. Echter, als je niet groots droomt, zal je jezelf altijd klein houden. Als (startende) ondernemer en werkgever hou je namelijk geen 4 of 5 ballen in de lucht, maar een veelvoud daarvan.

Nog een reden waarom alles (zeker in het begin) zo traag verloopt, is omdat je pas zaken in gang kan zetten zodra je een ondernemingsnummer hebt. Vanaf dan komt alles opeens tegelijk op je bord, en helaas zijn er maar 24 uur op een dag, waarvan je er ook nog eens zo’n 7 moet slapen. Als oprichter wil je dat alles heel snel vooruitgaat, maar je wordt tegengehouden door de karrenvracht aan opdrachten die op je afkomt.

5) Ondernemen is écht fun

Ik wil graag andere mensen aanmoedigen om ook te gaan ondernemen. Mijn belangrijkste argument daarvoor is dat ondernemen écht fun is! Dat wordt in mijn ogen veel te weinig besproken. Je hebt de vrijheid om iets te creëren op de manier waarop jij het wil. Je haalt er, ongeacht de situatie, voldoening uit om iets vanaf nul uit de grond te stampen.

Een bevriende topondernemer gaf me de volgende tip mee: “Geniet van elk moment, zij het goed of slecht, want je maakt het maar één keer voor het eerst mee.” Dat is in alles in het leven zo: je eerste liefde, maar ook je eerste gebroken hart, je eerste kind, maar ook het moment waarop die het huis verlaat …
Op het moment waarop hij me dat zei, begreep ik hem niet helemaal, maar nu ik effectief in zo’n situatie terechtkwam, drong het tot me door. Hij had gelijk!

Als ondernemer blijf je dus steeds groeien. Payco zit in zijn eerste levensjaar en als ondernemer, maar ook als mens, weet ik dat ik bij zal blijven (moeten) leren. En net dat maakt het zo spannend: je weet nooit wat je nog te wachten staat!

Deel dit artikel:

Wat wist jij niet totdat je ondernemer werd?


Abonneer en blijf op de hoogte van nieuws, events en interessante updates.

Waarom jij je als ondernemer geen zorgen hoeft te maken over de toekomst Eerst een leuke anekdote. Weet jij hoe...
E4C66EC6-F4F0-4D02-81BF-061D4F547BD4
Het lanceringsevenement van Payco was het moment waar we het meeste naar uitkeken. Op 24 maart nodigden we verschillende ondernemers...
Payco-90-scaled.jpg